Меню

Проект

Копирайтър

Търсим творец който умее да пише кратки статии за уеб сайтове, по вдъхновяваш, въздействащ начин!

Моля всеки който разпознае себе си, в обявата ни, да ни изпрати статии, които е писал и номер за контакт.

Кандидати // 9

Свиване
  • Кандидат
  • Галя Дара     Привет, интересува ме предложението ви.
    1. Aктивност:
    2. 30%
    30%
  • 30 дни

  • Кандидат
  • Ваня Иванова     Здравейте, изпратих лично съобщение!
    1. Aктивност:
    2. 40%
    40%
  • 30 дни

  • Кандидат
  • Здравка Бедева     Добре дошли в Златна Прага
    Живот и работа в Чехия- пътеводител на изгубения емигрант

    Здравка БЕДЕВА
    Чехия е една от страните превърнала се през последните няколко години в дом на десетки хиляди българи, дръзнали да напуснат родината си и да дирят щастието си по света. Държавата е с обща площ от 78 865 кв. км, от които 77 288 кв. км суша и 1 577 кв. км водна площ. На изток тя граничи със Словакия, на запад с Германия, на север с Полша и на юг - с Австрия. По площ Чехия заема 114-то място в света.

    *Българската следа в европейската история
    Връзката на България с Чехия датира още времето на Османското владичество. Архивите говорят в конкретика, че в първите години на втората половина на 19 век в Прага има много български студенти. През 1863 година в чешката столица е учредено тайното българо-чешко сдружение „Побратим“. През месец октомври 1880 година отново в Прага се основава и първото дружество на българските студенти- „Българска седянка“.
    Преди Втората световна война и по време на германската окупация на Чехия (от 15 март 1939 г.) българската колония в нейните земи и в Словакия се състои от значителни групи градинари, първите от които отиват там на гурбет след Балканска война (1912-1913) и след Първата световна война. Друга част се заселват през периода 1928-1929 година, когато и България е засегната от световната икономическа криза. По-голяма част от градинарите произхождат от Северна България - Великотърновско, Русенско, Габровско, Ловешко и др. Голяма част от българите остават да работят в Словакия - главно в околностите на Братислава и на по-големите градове на страната. Другата част се отправя в две посоки - за Австрия и оттам за Германия, Полша, за Чехия и Моравия. В по-големите чехословашки градове като Прага, Бърно и Братислава те се организират в градинарски дружества, които имат характер на занаятчийски сдружения, чиято главна цел е да защитават техните професионални интереси. През 1951 година българските градинарски сдружения в Чехословакия са ликвидирани и се вливат в културно-просветната организация „Георги Димитров“, която се създава в Чехословакия през 1948 година, с клонове във всички селища, където живеят по-голям брой българи.
    Към днешна дата според официалната статистика на Държавната агенция за българите в Чужбина на територията на Чехия живеят малко над 40 000 наши сънародници.

    *Културно наследство
    Културата на Чехия е съчетала най-доброто от славянската и немската традиция.Това е страна, която е известна с изключително богатото си културно наследство.
    Нейната столица, Прага, е разположена в красивата провинция Бохемия, на брега на река Вълтава. Тя е любима туристическа дестинация в Европа - със запазените си готически и барокови сгради, с оживените си кафенета и площади, с младежката си атмосфера. През последните няколко години Прага е добила известността на втория Амстердам в Европа. Причина за това са множеството кабарета, музеи на секса и най-вече последвалата либерализация на закона за употреба на марихуана. Това определено допълва мистичната и потънала в готика атмосфера на столицата.
    През 1992 година Прага влиза в списъка на ЮНЕСКО за историческо наследство със своите близо 2000 културни паметника. Някои от тях са Пражкия замък от 9-ти век, кралският замък, манастирът "Св.Георги", катедралата "St. Vitus", kakто и готическите къщи от "Златната алея", подслонили личности като Франц Кафка. Там се намира и музечт на восъчните фигури. Страната е известна и с множеството си от галерии: Moravian Gallery в Бърно, Regional Art Gallery в Либерек, National Gallery, City Gallery, Czech Museum of Fine Arts, Galerie Rudolfinum, Jewish Museum, Mucha Museum, които се намират в Прага..
    Чехия може да се похвали с многобройните фестивали, провеждащи се там всяка година. Някои от тях са: Световният цигански фестивал "Каморо" в Прага, който се е състоял се за първи път през 1999 г.. Всяка година цари многообразие от традиционна и класическа музика, цигански джаз, филми, пиеси, танци, фотографии и рисунки. Международният филмов фестивал за деца и юноши се провежда в Злин. Световният фестивал на кукленото изкуство, датиращ от 1996 г., събира най-добрите куклени шоута от световен мащаб. Прага по принцип се приема за средище на това изкуство. Пражкият танцов фестивал - "Tanec Praha" (в превод “Танцувай, Прага”), започнал през 1989 г., е едно от значимите събития в календара на столицата. През 1992 г. фестивалът за камерна музика в Чески Крумлов бе вписан в списъка на важните световни културни наследства на ЮНЕСКО. В столицата, в продължение на десет дни се провежда и традиционният фолклорен фестивал. С това събитие чехите отбелязват невероятното си народно културно наследство. Страната е известна и със своите музиканти, композитори, поети и творци от различни други сфери.

    *Къде сме ние?....
    Бългрите като един от най- темпераментните народи в света определено успяваме не само да открием своето място в Златна Прага и изобщо в Чехия, но и да обогатим местните традиции и културни ценности. Който и чех да попитате-българите с какво сме известни, единодушно всички ще ви отговорят- с майсторите на четките и бодиарта. Собствениците на едни от най- реномираните татоо- студия в Прага са основно българи. Само за последните няколко години десетки татуисти са минали през „школата“ на златна Прага като са оставили дълбока следа не само върху живите платна на Европа, но и в културата на бодиарта, като създават свой собствен неповторим стил на рисуване.

    *Пътеводител на изгубения емигрант
    Започването на живот и работа в Чехия е колкото лесно, толкова и трудно. Местното население е настроено добронамерено към нас. Основно българите намираме работа в сферата на строителството, софтуерните науки, туризма, културата и транспортните услуги. Изобщо за чехите сме познати като добри „майстори за всичко“.
    Не така обаче стоят нещата с намирането и наемането на квартири в страната. По отношение на къщите и родната си земя чехите са националисти до мозъка на костите. Рядко се случва собственик на имот да се съгласи да отдаде къщата си под наем на чужденец. Така, че бъдете готови вместо одобрителен отговор да чуете затварянето на телефонната слушалка. Намират се обаче и добонамерени хазяи, за които парите ви няма да имат цвят, мирис и национална гордост. Просто трябва да сте упорити. За огромно наше щастие социалната система на Чехия все пак оказва помощ в лицето на няколко социални работници, определени да работят с българи. С тяхна помощ и насоки лесно и бързо ще намерите подслон, а дори и работа, която да покрива на първо време нуждите ви. Минималната работна заплата за страната е 8000 крони или около 750 лева. Рядко обаче се случва да се предлагат толкова ниски заплати. Средно българските неквалифицирани работници получават около 1200 лв месечно.
    Цените в Чехия са почти изравнени с българските, като има и голяма част от стоки, които са по- евтини. Излишно е да казваме,, че качеството на продуктите надминава значително тези в България.

    *Не бъркайте туризма с емигрантството!
    И за финал, ако трябва да обобщим дали си заслужава да стягате куфарите за Чехия, ще ви разкажем един от любимите вицове на българските емигранти тук. А изводите оставяме за вас…

    Българин се споминал и скоро след това се озовал в Рая. След няколко месечен престой обаче помолил Господ за спешен разговор, по време на който обяснил, че в Рая му било скучно. От толкова много праведност чак му писнало. Господ решил да го изпрати в Ада за една седмица и тогава сам да реши къде му е по- добре. Още с прекрачването на адовите порти се започнали безконечните купони, злоупотребата с алкохол, наркотици и леки жени. Времето бързо изтекло и българинът трябвало да се връща обратно в Рая.
    _- Е, Българино, какво реши? Къде искаш да останеш?- попитал Господ
    -Господи, реших, че в Ада ще ми бъде по- добре, по- бързо ще ми мине времето в отвъдното.- отговорил българинът
    Без да губят време, Господ изпратил обратно в пъкъла падналия ангел. За огромна негова изненада, българинът не бил посрещнат с песни, танци, голи жени и много алкохол. Домакините били дяволити същества, бъркащи катран в огромен казан.

    - Къде е купонът по повод завръщането ми?- попитал новодошлият
    - А българино, не бъркай туризма с емигрантството!



    Бургаските минерални бани със заявка за бъдещ културен и исторически център

    * Доц. Димчо Момчилов и екипа му продължават мисията на Цона Дражева
    Баневската вода лекува хора от епохата на неолита
    Здравка Бедева
    Снимки: Борислав Пенков
    Преди известно време екипът на „Черноморски фар“ започна издирването на места и хора, които да носят в себе си символа на онова модерно усещане за значимост, разпознаваемост и важност, наречено VIP. Тогава под малкото заглавие“ В издирване на отличниците на града“ ви очертахме какво точно влагаме в тези букви като понятие и социален феномен. Направихме го от една малко по- различна гледна точка. Тогава домакин на идеята ни стана Бургаското летище.
    Днес ще ви отведем на кратка, но изключително важна и съдържателна разходка. И то в рамките на града. Отново в издирване на отличниците на Бургас, погледите и мислите ни се се спряха този път на Бургаските минерални бани. Едно буквално ключово място, както за историята ни, така и за националното ни самочувствие и хигиена.
    Акве Калиде (на латински: Aquae Calidae- в горещите води) е исторически град разположен в землищата на бургаските квартали Ветрен и Банево. През средновековиeто той е споменат с имената Терма и Термополис. Негов наследник са днешните Бургаски минерални бани и Банево.
    През 2008 година под ръководството на покойната вече н.с. Цоня Дражева и доц. Димчо Момчилов започнаха мащабни археологически разкопки, които през 2010 година разкриха площ от 3800 м² , включваща древните терми, северната порта и част от крепостните стени дебелина от 5 метра на древен град. През юли 2011 година античния и средновековния град и площ от 36 000 м² са обявени за археологически резерват „Акве калиде – Термополис“. През 2012 година започна нов етап от проекта за археологически разкопки, консервация, реставрация и социализация на древния град. Предвижда се намерените артефакти да бъдат събрани и експонирани в нов етнографски и музеен комплекс с посетителски център. По време на престоя си на бургаските минерални бани нашият екип откри едно от най- силните доказателства за това, че българите сме единстевен по рода си народ. До този момент откритите исторически находки наброяват стотици ценни предмети, керамики, накити, части от оръжия, семейни печати и множество монети, запечатали не само характера, но и значението на своето време.
    През последните месеци на работа по проекта пред групата археолози, водена от доц. Димчо Момчилов, се разкри ново развитие на основния канал, захранвал с топла вода банята. Предполага се, че датира от второ- трето десетилетие на втори век. Под останалата през годините великолепна турска баня на Сюлейман Великолепни археолозите откриха още една адаптация през вековете на внушителното водно съоръжение. Най-вероятно от 2-4 век пр. Хр. За да се открие продължението на канала и основният басейн е необходимо преместването на чешмата, от която всеки един стар бургазлия се е редил на опашка за лековита вода. За улеснение на бургазлии и гостите на града старото съоръжение е вече с три чучура и е качено на нивото на главния път. Предвидено е основната сграда на банята на Сюлейман Великолепни да бъде отворена като спа- център в близко бъдеще. В района на Акве Каледе бургаските археолози откриха и средновековна християнска църква.
    Едно от най- любопитните неща обаче свързанис местността е фактът, че през вековете бургаските минерални бани винаги са съществували и са били изветсни на света като бани. От 4-6 в. Пр. Хр. До 13-и век местността винаги е привличала с лековитите свойства на водата, извираща там.
    Като изключим значимостта на историческия обект като основен притегателен център за туристи, местността е едно най- големите богатства и носители на факти за световната значенимост на българската култура, бит и начин на общуване и търговия с останалата част на света.

    * В „светилището на трите нимфи“
    Младият все още квартал на Бургас „Ветрен“ всъщност крие в себе си една немалка част от историята на страната ни, доказателства за богатството на природа и силата на българския интелект. А също така и причините, заради които светът ни счита за „космическо“ чудо.
    Съществуват исторически аднни, че минералните бани са посещавани от Филип II Македонски, византийските императори Юстиниан I и Константин IV Погонат, българския хан Тервел, и султан Сюлейман Великолепни. Само тези няколко имена обобщават в себе си период приблизително равен на 1950 години. Това е първото доказателство, че докато във Франция Луи XIV е изживявал своя Ренесанс като изхвърлял нощното си гърне през прозореца на стаята си, защото нямал тоалетна. А любовниците му се обливали в парфюмирани помади, за да прикрият миризмата на некъпаните си тела, българските владетели и техните гости от векова са имали канализация - система за доставяне на чиста вода и отходен канал за мръсната. Къпали са се в басейни и специално създадени бани.
    Първите данни за Акве Каледе и съществуването на топли минерални води в региона са още от епохата на неолита. Сигурно доказателство за лечебните свойства на баневските минерални води се крият в исторически факти от 4 в. Пр. Хр, описващи, че Филип Македонски се е лекувал там.

    Първият текст, който ви изпращам е публикуван в емигрантския в- к " Родина". Работила съм във в-к "Солено морско" и в-к " Черноморски фар". Търся си втора работа. Надявам се, че стилът ми на писане ще ви допадне.

    0888912341- Здравка Бедева

    1. Aктивност:
    2. 10%
    10%
  • 3 дни

  • Кандидат
  • MI6   Към Здравка Бедева:

    Колеже, ще Ви помоля занапред да не поствате цяла книга като оферта за кандидатстване. Умаля ми ръката да скролвам а и не вярвам нито автора на обявата, нито някой от колегите да се зачете в текст, публикиван в платформа за фрийлансъри по този начин. При интерес от Възложителя, може да му изпратите Ваше творчество на ЛС. Имайте уважение към платформата и хората. И аз мога да постна 6 тома книги тук, но се съобразявам.

    Нищо лично, спазвайте етика!

    Към автора на темата, утре ще Ви пиша на Л.С.

    Успехи на всички!
    1. Aктивност:
    2. 30%
    30%
  • 10 дни

  • Кандидат
  • Mimi Doncheva     Здравейте,

    Изпратих Ви лично съобщение!

    Хубав и успешен ден!
    1. Aктивност:
    2. 40%
    40%
  • 10 дни

  • Кандидат
  • Станчо Станев     Здравейте,

    Изпратих Ви лично съобщение.

    Поздрави,

    Ст. Станев
    1. Aктивност:
    2. 40%
    40%
  • 1 дни

  • Кандидат
  • Дида Христова   Здравейте! Проявявам интерес към работата!
    1. Aктивност:
    2. 0%
    0%
  • 10 дни

  • Кандидат
  • Юлияна   Здравейте,
    имате лично съобщение. Моля да предоставите имейл, за да Ви пратя моя статия.
    1. Aктивност:
    2. 40%
    40%
  • 10 дни




Качете вашия банер тук