Меню

Карикатура

Карикатурата е обособена като отделен жанр в изобразителното изкуство и литературата. Силата на въздействието ѝ се дължи на характерните за нея изопачаване, иронизиране и осмиване на черти, поведение, нрави, събития.

При някои карикатури преобладават комичните елементи. При други хумористичното се съчетава с важни за обществото теми, социални явления или злободневни проблеми, които трябва да бъдат разрешени.

Много често рисунките са придружени с текст. Той допълнително помага за поясняване на смисъла, скритите истини и посланията на карикатурата, подсилва въздействието ѝ върху читателската публика.

Освен ръчно нарисувани, днес се правят и дигитални карикатури по поръчка за подарък или просто за личен спомен. Изработват се на компютър, принтират се на висококачествена хартия и се поставят в рамки.

Изявени български карикатуристи: Ал. Божинов, Ал. Жендов, Анри Кулев, Борис Ангелушев, Борис Димовски, Георги Чаушов, Доньо Донев, Ивайло Нинов, Илия Бешков, Марко Бехар, Райко Алексиев, Стоян Венев, Стоян Дуков, Трайко Попов, Чавдар Николов, Христо Комарницки, Чудомир.

 

Карикатуристиanimafan
  • 30%
  • 0 участия

Забележка: В сайта са регистрирани общо 37 специалиста в тази област. Най-напред в списъка се показват специалистите с Premium абонамент и тези с най-висока потребителска активност.


Приключили проекти свързани с Карикатура


 
Качете вашия банер тук